Ce este colesterolul? Ce probleme apar din cauza colesterolului?
Categories Menu
Title Background
Background
Border Color
Header
Top Horizontal Menu
Cart Background
Buttons / Icons
Button Background
Button Border
NEW icon Background
SALE icon Background
Others
Headings Color
Price Color

Click on "Apply" to see the changes.

Ce este colesterolul? Ce probleme apar din cauza colesterolului?

Ce este colesterolul? Ce probleme apar din cauza colesterolului?

Aveti tendinta de a ocoli cerealele, fructele si legumele?

Nu lasati sa treaca o zi fara sa mancati carne? Miscare faceti foarte rar?

V-ati gandit ca un asemenea mod de viata poate creste nivelul de colesterol din organismul dumneavoastra? Statisticile medicale vorbesc despre colesterol ca fiind cea mai renumita substanta din organismul uman. „Am colesterol marit“ tinde sa devina un lait-motiv in zilele noastre, cand un nivel crescut de colesterol in sange este descoperit deopotriva la tineri si varstnici. Unele persoane iau masuri si cu ajutorul dietei reduc nivelul de colesterol din sange.

Altele dimpotriva nu inteleg de ce trebuie controlat acest colesterol, din moment ce ele se simt bine pe moment. Efectele? Aproape jumatate din populatia Romaniei sufera fara sa isi dea seama de boli ca hipertensiunea arteriala si diabetul zaharat, pe fond de colesterol marit. Aproape jumatate dintre romani au colesterol marit, problema care distruge vasele sangvine mai devreme decat distrugerile provocate de varsta. Doi din trei romani mor din cauza afectiunilor cardiovasculare provocate de colesterol.

Ce trebuie sa stim despre colesterol?

Nivelul ridicat de colesterol este responsabil pentru atacurile cardiovasculare, ateroscleroza, litiaza biliara si o multime de alte boli, dar foarte putini sunt cei care cunosc faptul ca acest colesterol are un rol esential in mentinerea sanatatii corpului.

Tratatele de medicina ne spun despre colesterol ca exista in fiecare celula a corpului, intra in alcatuirea membranelor care protejeaza nervii. Acelasi colesterol contribuie la sinteza unor hormoni, cum ar fi testosteronul si estrogenul. Pe de alta parte, un nivel ridicat de colesterol creste riscul de boala cardiovasculara, insa nici un nivel foarte scazut de colesterol in sange nu este bun. Potrivit unui studiu efectuat la Universitatea Boston (SUA), persoanele cu un nivel de colesterol mult sub limita normala au probleme de concentrare, probleme cu memorarea informatiilor.

Stiati ca: Doar 25%-30% din colesterol ajunge in organism prin aport alimentar, restul este produs de ficat (aproape 1.000 mg pe zi). Cantitatea totala de colesterol din organism este de aproximativ 145 grame.

Colesterol bun vs colesterol rau

In literatura de specialitate se vorbeste despre colesterol bun si colesterol rau. Diferentele de comportament manifestate de colesterol sunt determinate de proteina de care este legat. Lipoproteinele sunt agentii ce transporta colesterol in sange:

  • lipoproteinele de joasa densitate (LDL) transporta 65% din totalul de colesterol sangvin; acest complex determina depunerile de colesterol in interiorul vaselor. Acest tip de colesterol este asa-numitul colesterol rau.
  • lipoproteinele de foarte joasa densitate (VLDL), precursorul LDL, transporta aproximativ 15% din totalul de colesterol sangvin, dar sunt necesare ficatului pentru a produce LDL.
  • lipoproteine de inalta densitate (HDL) transporta in jur de 20% din totalul de colesterol sangvin. Fiind compuse in principal din lecitina, lipoproteinele de inalta densitate sunt eroii cei buni care distrug depozitele de colesterol de pe vasele sangvine si asigura circulatia colesterolului fara a bloca arterele. Acest colesterol este asa-numitul colesterol bun.

In acest context, este important raportul dintre LDL (colesterol rau) si HDL (colesterol bun). Nivelul total de colesterol sangvin nu trebuie sa depaseasca valoarea de 200 mg/dl. Daca aceasta valoare creste, ar trebui sa luam masuri preventive inainte sa se ajunga la un nivel riscant de colesterol  (mai mare de 250 mg/dl). Mentinerea ratiei zilnice de grasimi ingerate sub valoarea de 20%, maximum 30% din totalul caloriilor este vitala pentru pastrarea nivelului de colesterol in limite normale.

De retinut!!!studiu despre tensiunea arteriala

Testarea nivelului de colesterol sangvin este obligatorie la persoanele de varsta adulta, care au in familie antecedente de boli cardiovasculare, accidente vasculare cerebrale sau boli coronariene.

Analizele se fac anual la persoanele care au niveluri normale de colesterol in sange si de doua sau mai multe ori la cei cu valori crescute.

Femeile trebuie sa isi masoare nivelul de colesterol sangvin dupa 45 de ani, barbatii dupa 35 de ani.

Femeile au un usor avantaj datorita hormonilor estrogeni feminini care sunt un factor protector contra afectiunilor cardiovasculare si cresterii nivelului de colesterol sangvin.

Dupa menopauza insa, nivelul estrogenilor scade, crescand automat riscul de crestere a nivelului de colesterol, de afectiuni vasculare sau coronariene.

Romania, invinsa de colesterol

30% din populatia Romaniei are colesterol ridicat, conform unui studiu coordonat de prof. doctor Mircea Cinteza. Acest procent al persoanelor cu colesterol ridicat se inregistreaza atat in zonele urbane, cat si in cele rurale. La nivelul intregii tari, 42,6% dintre persoanele cu varsta de peste 70 de ani au colesterol ridicat. Un nivel ridicat de colesterol se reflecta in cresterea mortilor subite cauzate de accidentele vasculare.

In tara noastra, rata mortalitatii cauzata de afectiuni cardiovasculare (dintre care cele mai multe sunt date de colesterol) este de 61% din numarul total al deceselor, fata de 37% in Uniunea Europeana si 53% in statele care au aderat recent la UE, precizeaza aceeasi sursa. Peste 30% dintre romani au colesterol ridicat si aproximativ 40% sunt hipertensivi, iar consecinta este ca 2 din 3 romani mor din cauza afectiunilor cardiovasculare.

Prin comparatie, din aceeasi cauza mor doar 1 din 3 europeni din nucleul traditional al Europei de Vest, unde s-au popularizat efectele devastatoare ale nivelului ridicat de colesterol. Acest fenomen este cauzat de proasta educatie privind alimentatia si riscurile presupuse de colesterol. Nevoile energetice ale omului modern (care nu face decat un efort minim) sunt mult mai mici decat ale inaintasilor nostri (care depuneau un efort fizic mare la muncile campului si aveau o alimentatie destul de bogata in colesterol).

La nivel mondial, exista aceeasi problema cu privire la colesterol. Studiile au aratat ca in tarile cu o alimentatie traditionala bogata in fibre si saraca in colesterol, boli precum cancerul de colon, diabetul si afectiunile cardiovasculare sunt mult mai rare decat in tarile vestice.

Studii clinice despre psyllium si colesterol

In produsele Acidohilus, Pure Yucca, Pure Inulin, Green Care se gasesc atat fibre insolubile, cat si fibre solubile. Se stie ca fibrele solubile scad nivelul de colesterol din sange. Acest lucru a fost intarit de un studiu la care au participat 43 de persoane cu un nivel ridicat de colesterol in sange. Acestea au primit o dieta saraca in grasimi saturate (mai putin de 4% din numarul total de calorii) si in colesterol (sub 25 mg la 1.000 de calorii), dar foarte bogata in fibre (peste 24 g la 1.000 de calorii).fibre alimentare

Un alt studiu, efectuat de aceasta data la St. Michael’s Hospital (Toronto), a demonstrat ca fibrele de psyllium, in doze de 1,78 g, de patru ori pe zi, reduc riscul de boala cardiovasculara si nivelul de colesterol din sange.

La studiu au participat persoane adulte cu un nivel de colesterol ridicat. Timp de o luna, subiectii au avut o dieta bogata in fibre, saraca in grasimi (mai putin de 25% din totalul caloriilor), saraca in colesterol (sub 150 mg/dl). Subiectilor le-au fost masurate nivelul de colesterol si tensiunea arteriala in saptamanile 2 si 4 ale studiului, iar greutatea le-a fost monitorizata saptamanal.

Comparativ cu grupul de control, subiectii in dieta carora au fost introduse fibrele de psyllium au observat o reducere a nivelului de colesterol total (cu 2,1%) si a celui de colesterol LDL (cu 2,4%).

Lasa un comentariu: