Categories Menu
Title Background
Background
Border Color
Header
Top Horizontal Menu
Cart Background
Buttons / Icons
Button Background
Button Border
NEW icon Background
SALE icon Background
Others
Headings Color
Price Color

Click on "Apply" to see the changes.

Cum sa consumam vitaminele pentru eficienta maxima? [infografic]

Cum sa consumam vitaminele pentru eficienta maxima? [infografic]

La nivel mondial, doua miliarde de persoane sufera de carente de vitamine si minerale, arata un raport UNICEF.


Sunt afectate femeile insarcinate, copiii, persoanele de varsta activa.

Alimentatia dezechilibrata si lipsa de educatie in domeniul nutritiei sunt principalele cauzele ale deficitelor de vitamine si minerale.

O treime din populatia globului sufera de asemenea carente. Insomniile, starile depresive, anemia, tulburarile intestinale, gingiile sangerande, scaderea acuitatii vizuale, infectiile cutanate sunt doar cateva dintre problemele aparute pe fondul dietei sarace in vitamine si minerale.

"Raportul UNICEF semnaleaza in primul rand anemiile provocate

de lipsa de fier, deficitul de iod si carentele severe de vitamina A."


Saptamanal, mii de femei din intreaga lume sunt spitalizate din cauza anemiei aparute pe fondul lipsei din alimentatie a carnii slabe sau ficatului.

De asemenea, lipsa iodului, in special in primele luni de sarcina, determina anual nasterea a mii de copii cu cretinism, boală grava, nevindecabila. Carenta severa de vitamina A este principala cauza a orbirii la copii, intalnita frecvent in tarile in curs de dezvoltare.

Vitamina A se asimileaza cel mai bine din ficat, unt, oua sau din legume si fructe colorate (morcovi, rosii, portocale, mango). Potrivit raportului UNICEF, in ultimele decenii, continutul de vitamine si minerale din unele alimente a scazut simtitor.

In sprijinul acestei afirmatii vine un studiu efectuat de Departamentul pentru Agricultura din SUA. Astfel, vitamina A aproape a disparut din carnea de vita, iar in carnea de pasare a scazut la jumatate.

Cercetarile au confirmat: cantitatea de magneziu din patrunjel a scazut cu 30%.


Acest fenomen este consecinta solului sarac in macro si microelemente. O alta cauza o reprezinta culegerea fructelor si legumelor inainte de a se coace, pentru a rezista mai mult pe tarabe.

Ceea ce provoaca scaderea cantitatii de vitamine si minerale. Potrivit statisticilor, noua luni pe an, europenii consuma legume cultivate in sere. Acestea au un continut mai mic de vitamine si minerale decat cele cultivate in camp deschis.

Cantitatea de vitamine si minerale din legume si fructe scade daca acestea sunt tratate cu diferiti conservanti de suprafata, pentru a se pastra mai mult timp.

De exemplu, cantitatea de vitamina C din cartofii noi scade cu 30% daca acestia sunt pastrati trei zile la frigider si cu 50% daca sunt pastrati la temperatura camerei. Ganditi-va ce se intampla atunci cand cartofii sunt pastrati trei-patru luni!

Raportul UNICEF sustine, de asemenea, necesitatea educatiei in domeniul nutritiei, in sensul consumului de fructe si legume crude. Pentru ca, prin preparare termica, acestea pierd intre 25% si 90% din vitamine si minerale.

Iata care sunt cele mai importante vitamine recomandate de Dr. Oz si care sunt sursele alimentare in care le gasesti:


1. Vitamina D. Pe langa efectul protector pe care il are asupra masei osoase, vitamina D regleaza metabolismul, ne face mai puternici in fata ispitelor culinare si ne creste imunitatea.

Foarte multe studii au aratat o asociere clara intre cresterea aportului de vitamina D si scaderea riscului de a face cancer de colon, piele, san si prostata. De asemenea, daca pe langa vitamina D asiguri organismului o cantitate zilnica de calciu si magneziu, oasele tale si inima vor fi sanatoase.

Dr. Oz recomanda cele mai bune surse de vitamina D: heringul, somonul, halibutul, uleiul din ficat de cod, macroul, scoicile, sardinele, tonul, crevetii, ouale si ciupercile shiitake.


2. Magneziul. Acest mineral este esential pentru oase, imbunatateste circulatia sangelui, protejeaza inima de boli si ajuta la relaxarea muschilor si a nervilor.

Dr. Oz recomanda cele mai bune surse de magneziu: nucile, legumele cu frunze verzi, semintele de floarea-soarelui, ciocolata cu un continut ridicat de cacao (peste 70%) dovleacul, semintele de dovleac, castravetii, boabele de fasole, cerealele integrale, bananele, salata verde, orezul brun, quinoa si lintea.


3. Acizii graşi omega-3 joaca un rol esential in alimentatie, deoarece au grija de sanatatea creierului, a inimii, precum si de silueta.

Chiar daca vorbim despre niste grasimi, Dr. Oz te asigura ca este esential sa le incluzi in alimentatia zilnica, deoarece previn reactiile inflamatorii in organism, sunt implicati in procesul de coagulare a sangelui, ajuta la regenerarea celulelor si reduc nivelul trigliceridelor si al colesterolului rau. Organismul nostru nu-i poate produce, prin urmare trebuie sa-i procuram din surse alimentare.

Dr. Oz recomanda cele mai bune surse de acizi grasi omega-3: somonul, tonul, sardinele, macroul, nucile, semintele de in, semintele de canepa, semintele de chia, orezul salbatic, avocado, uleiul de masline si ouale.


4. Vitamina E. Ne protejeaza celulele de actiunea radicalilor liberi, dar si de boli precum Alzheimer si cancer. Dr. Oz spune ca vitamina E este una dintre cele patru vitamine solubile care este vitala pentru buna functionare a organismului.

Dr. Oz recomanda cele mai bune surse de vitamina E: nucile, semintele de floarea-soarelui, germenii de grau, migdalele, alunele, uleiul de masline, spanacul, broccoli, kiwi, mango si rosiile.


5. Calciul. Stim ca ne face oasele mai sanatoase impreuna cu vitamina D, insa calciul mai ajuta la buna functionare a celulelor nervoase si pastreaza tensiunea arteriala in limite normale.

Dr. Oz avertizeaza ca hipertensiunea arteriala este asociata cu lipsa de calciu in organism si ca avem nevoie de 1000 de miligrame de calciu pe zi (intre 19-50 de ani) si de 1200 de miligrame (pentru persoanele peste 50 de ani).


ghid de optimizare a consumului de vitamine

Lasa un comentariu: