Mituri periculoase despre nutritie pe care trebuie sa le ignori incepand de Azi!
Categories Menu
Title Background
Background
Border Color
Header
Top Horizontal Menu
Cart Background
Buttons / Icons
Button Background
Button Border
NEW icon Background
SALE icon Background
Others
Headings Color
Price Color

Click on "Apply" to see the changes.

Mituri periculoase despre nutritie pe care trebuie sa le ignori incepand de Azi!

Mituri periculoase despre nutritie pe care trebuie sa le ignori incepand de Azi!

Suntem in secolul 21 si avem acces la informatie ca niciodata pana acum.

Stiinta si medicina se imbunatatesc zi de zi, iar accesul non stop la informatie pe care il avem face sa fim bombardati cu articole, programe, reclame si tot felul de asa-zisi "guru" care ne spun cum sa fim sanatosi si ce sa facem.

Dar uneori, aceasta "intelepciune" nu este deloc ce ar trebui sa fie.

Cel mai bine este sa ne bazam pe stiinta, ca sa stim ce e cel mai sanatos pentru noi, dar adesea, companiile promoveaza produse care ne mint frumos in loc sa ne prezinte adevarul.

Vreau sa va spun ceva: Multe din informatiile care plutesc pe internet sunt de-a dreptul mincinoase.

Poate fi greu sa sortezi adevarul de fictiune, dar cu toate astea am facut o lista cu cateva din cele mai proaste sfaturi pe care le-ai putea primi.

Haideti sa vedem cateva mituri distruse despre alimente si nutritie.

1. Arunca galbenusurile de ou (sau evita ouale in totalitate)

galbenus si albus de ou

Numeroase articole pe net prezinta ouale ca fiind un dusman al nostru si nu trebuie consumate regulat sub nicio forma.

Intreaba insa orice nutritionist calificat si iti va spune ca ouale sunt excelente pentru sanatate, ba mai mult sunt considerate a fi un superaliment datorita numeroaselor substante benefice pe care le contin.

Si atunci, de ce au devenit ouale asa blamate?

Simplul fat ca galbenusurile contin colesterol, le-a facut sa fie tinta atacurilor pseudo-nutritionistilor.

Si atunci, stiind ca un nivel de colesterol ridicat ne face rau, ce e de facut?

Multi specialisti recomanda sa se consuma doar albusurile de ou.

Problema? Albusurile nu contin nici pe departe nutrientii benefici care se afla in galbenusuri.

Nu doar ca ouale consumate intregi au un gust mai bun, dar studiile stiintifice recente au demonstrat ca galbenusul nu influenteaza nivelul de colesterol  din corp, ci dimpotriva.

Un studiu din 2012 publicat in British Medical Journal a concluzionat: " Consumul ridicat de oua nu este asociat cu riscul crescut de boli coronariene sau infarct."

Un alt studiu al University of Connecticut a descoperit rezultate mixte la persoanele care au consumat 3 oua intregi pe zi pentru o luna. Cei susceptibili de a avea colesterol ridicat au avut intradevar nivelul de colesterol ridicat, dar surpriza abia acum a venit: A crescut nivelul de colesterol bun HDL.

Studiile au concluzionat ca in niciun caz nivelurile de colesterol din perioada de consum regulat de oua nu au crescut riscul de boli coronariene, in plus majoritatea respondentilor si-au imbunatatit conditia.

Si atunci care sun beneficiile de care nu ne vom bucura daca ne hotaram sa eliminam ouale din dieta noastra zilnica:

- proteine de inalta calitate, grasimi nesaturate sanatoase, vitamine, minerale si antioxidanti

- cantitati importante de colina - o substanta ce se gaseste la nivelul creierului, substanta de care 90% din oameni duc lipsa.

- potential crescut de a scadea in greutate, avand in vedere ca un consum regulat de oua te tine satul pentru mai mult timp.

De fiecare data cand imi fac timp si mananc 2 oua de dimineata, fie ele fierte sau omleta am mai multa energie si sunt satul pentru mai mult timp. Tu nu ai simtit asta?

De retinut: consumul de oua dimineata aduce numai beneficii. Sunt pline de nutrenti, iti dau senzatie de satietate si energie pana la pranz si in plus este unul din superalimentele cu un continut foarteb diversificat de substante nutritive.

2. Un alt mit: scade consumul de grasimi si creste consumul de carbohidrati

grasimi si carbohidrati

Dietele sarace in grsimi suna bine - pentru ca am demonizat grasimile.

Ne spunem ca ar trebui sa evitam grasimile fiindca ne vor ingrasa!

Nimic mai fals!!!

Gasimile nu sunt inamicul tau numarul 1. Dietele scazute in grasimi pot fi adecvate pentru sanatate, insa nu tot timpul, spre exemplu daca suferi de obezitate sau diabet de tip 2 acestea pot fi distructive.

Si aste pentru ca dietele sarace in grasimi, se baseaza pe un nivel crescut de carbohidrati, iar acest nivel ridicat de carbo creste nivelul de zahar din sange.

Un studiu intins pe o perioada de 2 ani al Swedish Council on Health Technology Assessment in care au fost implicate 16000 de persoane a relevat faptul ca o dieta saraca in carbohidrati si bogata in  grasimi nesaturate este cea mai buna alternativa pentru majoritatea oamenilor.

Acest studiu care a avut ca rezultat modificarea abordarii guvernului Suedez privind dieta zilnica a cetatenilor suedezi, sugereaza ca o dieta saraca in carbohidrati poate sa imbunatateasca colesterolul bun HDL si nivelul de glucoza al celor care se lupta cu obezitatea si diabetul.

Un alt sudiu american al efectelor dietei sarace in carbohidrati asupra dispozitiei si poftei de mancare a concluzionat ca cei care se afla la dieta saraca in carbohidrati au pierdut aproape de doua ori mai multa grasime decat cei care se aflau la dieta saraca in grasimi.

Si asta e adevarul, si eu de exemplu cand mananc o masa bogata in carbohidrati simt iar foame dupa o ora doua, in schimb cand mananc o masa bogata in proteine si grasimi senzatia de satietate dureaza mai mult.

Cu siguranta nu o sa scada la minim carbohidratii pe care ii consum insa o sa ii trec pe lan secund avand in vedere nu doar beneficiile asupra grautatii dar si asupra sanatatii generale.

Un studiu intins pe mai bine de 20 de ani care a implicat peste 80000 de femei a concluzionat ca femeile aflate la o dieta saraca in carbohidrati si bogata in grasimi nesaturate si proteine au scazut substantial riscul de diabet de tip 2 si boli de inima.

Asta a fost valabil bineinteles pentru femeile care au inlocuit excesul de carbohidtati cu surse sanatoase de grasimi nesaturate din surse vegetale (migdale, nuci, fistic, ulei extravirgin de masline) si proteine de calitate.

Daca dieta este bogata in grasimi saturate de origine animala beneficiile nu vor fi nici pe departe aceleasi.

Si inca un sfat: axeaza-te pe calitate nu pe cantitate. Calitatea surselor de hrana este forate importanta si asta nu trebuie neaparat sa coste multi bani. Exemplul cel mai la indemana este oul. Deloc scump, extrem de bogat in nutrienti si totusi atat de putin respectat.

3. O calorie este o calorie...sau NU!

numarul de calorii

Numarul caloriile se ragesteste peste tot pe etichetele si ambalajul produselor.

Pana si alimentele de tip fast food au afisate numarul de calorii pe care il contin.

Este foarte bine sa fii informat cate calorii sa afla intr-un produs, de aceea este un prin pas in directia buna facut de companii, faptulc a afiseaza aceste numere.

Problema insa, cu acest numarat al caloriilor este ca, face ca toate aceste calorii sa para egale.

Dar situatia sta cu totul altfel. La fel ca si in cazul altor nutrienti care sunt masurati, si caloriile sunt diferite.


Iata un exemplu practic.

Daca iti petreci 10 minute cu un vechi prieten si in timpul asta stati amandoi pe telefoane, aceste 10 minute nu poti sa le consideri ca si de calitate.

Insa daca petreceti aceste 10 minute, povestind, plimbandu-va, ducandu-va la o cafea, acele minute iti vor parea mult mai importante.

Si ca un al doilea exemplu: 30 de bomboane M&M contin 200 calorii, la fel ca 150 de grame oua fierte.

E clar ca a doua optiune este mult mia sanatoasa chiar daca contine acelasi numar de calorii.

Dar aceasta concentrare excesiva asupra numarului de calorii dintr-un produs ne face sa luam deciziile in functie doar de aceste numere, si nu in functie de cat de sanatos este acel aliment.

Problema cu aceasta abordare este ca, spre exemplu chiar daca tu facandu-ti un burger acasa, constati ca are mai multe calorii decat un Big Mac, trebuie sa retii ca burgerul tau are mai putine grasimi procesate, hormoni si conservanti.


De asemenea e important sa te axezi pe proteinele si grasimile sanatoase ce contin calorii, decat pe caloriile din grasimile saturate care se afla in exemplul dat mai sus.


Si in plus, unele mancaruri te pot ajuta sa arzi calorii spre deosebire de altele.

Cat de satul te simti acum?

Ai mancat vreodata ceva si te simteai inca infometat?

La petreceri, de exemplu, puntem manca dulciuri, cipsuri, bem alcool, consumand astfel o groaza de calori si cu toate acestea ti-e foame incontinuu.

Ei bine acestea sunt acele calorii numite calorii goale.

Asta e diferenta intre o mancare sanatoasa si satioasa cu numar de calorii ridicat, si mancaruri si bauturi care contin calorii insa niciun nutrient benefic.

Alimente ca ouale, cartofii si carnea, te pot ajuta sa te simti satul pentru mai mult timp si cu mai putine calorii decat dulciurile, inghetata sau produsele de patiserie indulcite.

In plus, daca o sa consumi cantitati ridicate de proteine in fiecare si o sa iti accelerezi metabolismul si poti chiar pierde in greutate daca esti supraponderal.

Un studiu publicat de American Medical Association Journal, a urmarit trei grupuri tinta de persoane care au consumat acelasi numar de calorii dar din surse diferite de hrana.


In mod surprinzator, pesoanele care au consumat mai putine grasimi, au ars cu 300 calorii mai putin decat cele cu o dieta saraca in carbohidrati.

Aceasta discrepanta a fost asociata cu incetinirea metabolismului care apare atunci cand nu consumam destule grasimi.

In timp ce oamenii pot pierde din greutate atunci cand urmeaza diete sarace in grasimi, acea greutate pierduta va fi recastigata dupa ce incep sa manance normal din nou.

Si asta din cauza faptului ca metabolismul lor a fost incetinit, iar corpul dupa dieta trebuie sa gaseasca o cale sa compenseze schimbarea.

Concluzie: Nu toate caloriile sunt la fel.

Nu te baza doar pe numarul caloriilor. Cauta sa te hranesti cat mai sanatos, sa consumi proteine de calitate si grasimi nesaturate.

Axeaza-te pe calorii care vin impreuna cu nutrienti benefici si fereste-te de fast food, chiar daca iti promit un numar scazut de calorii.

Evita bauturile carbogazoase si in general sursele de zahar in exces.

4. Mit: inlocuirea produselor naturale cu produse asa-zise "dietetice"

produse dietetice

Magazinele de azi sunt pline de produse "dietetice" versiuni ale alimentelor naturale pe care oamenii le consuma de mii de ani.

De ce?

Marile companii te-au auzit plangandu-te ca te ingrasi, dar ele stiu ca natura umana are predispozitia sa se complaca in situatie.

Asa ca iti ofera ceva ce ei considera a fi "castig-castig" - produsul tau favorit dar cu mai putine calorii.

Un exemplu excelent este untul.

Conform numeroaselor studii, untul este bun pentru noi, e un produs natural facut din putine ingrediente de calitate.

Margarina se vrea a fi inlocuitorul sau dietetic....nu prea cred.


Vezi tu, noi ne-am obisnuit sa interschimbam cuvintele "putine calorii" cu "sanatos" si sa credem ca sunt acelasi lucru.

O dieta sanatoasa nu e doar o dieta saraca in calorii, o dieta sanatoasa este aceea care iti ofera toti nutrientii de care ai nevoie si nimic din alimentele cu zero aport nutritional.

Un studiu publicat de British Medical Journal a descoperit ca grasimile saturate din lapte, branza si carne au un efect protector asupra sanatatii, in timp ce grasimile trans gasite in margarina si alte mancaruri procesate ataca si inflameaza organismul.


Margarina nu este un aliment, ci este un inlocuitor pentru alimente, facut sa "iti spuna ce vrei sa auzi" dar sa nu iti ofere nimic din nutrientii de care ai nevoie.

Imi amintesc ca si eu am trecut de la unt la margarina, mai ieftina si cu mai putine calorii.

Majoritatea din noi au facut pasul asta.

Faceam sandvishuri dimineata cu margarina chiar daca nu avea gustul untului. In timp m-am obisnuit cu ea.

Im spuneam ca fac ce trebuie si ca e sanatoasa fiindca are mai putine calorii.

Dar de fapt imi faceam numai rau.

Studiile medicale de specialitate ne spunc a mancarurile procesate be fac rau, si atunci de ce continuam sa le consumam.

Producatorii clar nu au niciun interes sa ne spuna aceste lucruri.

Ei vor sa produca tot mai multe astfel de alimente fiindca rezista mai mult, costa mai putin de produs si atfel profitul este mai mare. Depinde doar de tine sa alegi ce e sanatos.

Un produs natural este aproape intotdeauna varianta mai sanatoasa.

5. Folosirea uleiului vegetal pentru gatit

uleiuri vegetale la gatit

Este un sfat destul de comun si des intalnit sa folosesi seminte si uleiuri vegetale in dieta ta, fiindca acestea contin grasimi polinesaturate si unele studii sugereaza ca scad nivelul de colesterol.

Din pacate, acest tip de medicina simplificata, care functioneaza la tv sau in reviste, este prost prezentata si inteleasa.

Scadearea colesterolului nu e o practica ce va duce cu siguranta la prevenirea bolilor de inima.

Sunt multi alti factori care pot imbunatati sau inrautati aparitia sau neaparitia bolilor de inima.


Suprinzator, un studiu al Canadian Medical Association Journal, analizand grasimile polinesaturare din anumite uleiuri vegetale a descoperit ca iti poti creste riscul de boli coronariene consumand aceste uleiuri.


Dar aceste uleiuri sunt daunatoare pentru un numar mai mare de motive. In timp ce pot contine cantitati importante de grasimi polinesaturate, aceste grasimi sunt de fapt in principal acizi grasi Omega 6.

Nivelurile ridicate de acizi grasi Omega 6 pot cauza inflamatii in corp, de aceea fiind foarte importan sa mentinem balanta intre omega 6 si omega 3.

Daca ai prea multi acizi grasi omega 6 in dieta ta si nu sufienti acizi grasi omega 3, iti poti mari sansele de a contracta boli cronice.

Un studiu publicat in US National Library of Medicine, a aratat ca majoritatea tarilor vestice au o dieta saraca in acizi grasi omega 3 si bogata in acizi grasi omega 6.

Au asociat aceasta discrepanta cu aparitia tot mai deasa a bolilor cardiovasculare, cancerului si bolilor autoimune.


Cercetatorii au concluzionat ca: Un nivel mai scazut de omega 6 din uleiuri vegetale este de preferat pentru a evita aparitia bolilor cronice, in special a celor de inima.

Si atunci ce putem face?

Un studiu publicat in British Journal Of Nutrition, sustine ca uleiul de masline poate proteja sistemul cardiovascular.

In plus studiul a aratat ca uleiul de masline isi pastreaza proprietatile si cand este usor gatit.

In concluzie, cea mai viabila alegere ar fi uleiul de masline in dauna altor uleiuri vegetale ca cel de floarea soarelui, porumb etc.

In ultima vreme s-au facut studii si pe alte uleiuri vegetale care promit. Vom reveni cu un articol depre ele imediat ce noi studii vor fi publicate.

Pana atunci insa consumati cu moderatie orice tip de aliment, diversificati-va dieta si mergeti pe produse sigure naturale, neprocesate si cu cat mai putini conservanti.

Acestea fiind zise, as vrea sa te aud si pe tine.

La ce produse nesanatoase nu poti renunta si de ce? Cum ti-ai schimbat dieta si ce obiceiuri sanatoasa/nesanatoase ai?

Lasa un comentariu aici sau intra pe facebook si povesteste-ne.

Lasa un comentariu: