Categories Menu
Title Background
Background
Border Color
Header
Top Horizontal Menu
Cart Background
Buttons / Icons
Button Background
Button Border
NEW icon Background
SALE icon Background
Others
Headings Color
Price Color

Click on "Apply" to see the changes.

Lista Alimentelor Sanatoase, care nu sunt sanatoase deloc

Lista Alimentelor Sanatoase, care nu sunt sanatoase deloc

Vrei sa mananci sanatos. Dar cine nu vrea?

Parte buna e ca sunt atat de multe moduri in care iti poti imbunatati dieta.

Doar uita-te pe rafturi in supermarketuri. Vei vedea o gramada de alimente cu etichete care pretind ca sunt cele mai sanatoase.

"Low-fat" pe unele, "Sugar-free", pe altele. La rafturile cu sucuri de fructe pe toate cutiile scrie "Made from real fruit", facute din fructe reale ...hmmm...

Este incredibil nu? Toata lumea e de partea ta, facand mancatul sanatos mai usor decat oricand.

Stai putin... nu e chiar asa.

Multe din "alimentele sanatoase" nu sunt sanatoase deloc, pacalindu-te cu reclame de senzatie, in timp ce ele contin ingrediente nesanatoase, iar in unele cazuri chiar daunatoare.

Din fericire, esti in locul potrivit ca sa privesti dincolo de reclame si sa deosebesti alimentele bune de cele rele.

Lista urmatoare va clarifica situatia in cazul a 13 din produsele pe care le gasim in magazine si care sunt prezentate ca sanatoase cand de fapt nu sunt sanatoase deloc.

1. Sucurile de fructe

sucuri de fructe din comert


Sucurile de fructe sunt unele din produsele consumate de oameni in speranta ca vor consuma de fapt mai multe fructe.

E o alternativa sanatoasa la bauturile carbogazoase nu?

Ei bine... nu e chiar asa. Unele sucuri de fructe au mai mult zahar decat Coca Cola...

In timp ce fructele consumate ca atare sunt sanatoase, sucurile de fructe din comert pot creste riscul de diabet de tip 2.

De ce se intampla asta?

Un motiv major este acela ca sucurile de fructe nu contin fibrele care se gasesc in fructele intregi.

Acele fibre au proprietatea de a incetini absorbtia de zahar, ajutand corpul sa se ocupe mai usor de aportul crescut de al acestuia.

Fara fibre, vei ingera cantitati mari de zahar in tip scurt de duce la cresteri rapide de glicemie, dar si cresteri in greutate.

Ramaneti la consumul de fructe intregi in locul sucurilor din comert.

Decat suc de portocale mai bine portocale proaspete. Sau poti face un fresh de portocale cu blenderul, poti adauga astfel si fructe de padure, grapefruituri si pepene.

In plus cand iti faci tu sucul din fructe acasa iti poti alege combinatiile preferate si poti descoperi gusturi noi.

In concluzie, limiteaza sucurile de fructe din comert si consuma mai multe fructe intregi, iar ca lichide pentru hidratare ramai la apa.

2. Bauturile sportive cu electroliti

bauturile energizante pentru sportivi de performanta

Atletii consuma bauturi sportive pentru electrolitii pe care acestea ii contin.

Electrolitii au numeroase functii in corp, unul major fiind de a regla fluidele din corp. Acestia sunt cheia pentru a ramane hidratat si a asigura performanta maxima in timpul exercitiilor.

Chestia e ca, nu pierzi electrolitii din corp asa de repede cum ai crede.

De fapt pierzi apa din corp mult mai repede decat electrolitii.

Bauturile sportive au fost create la inceput pentru atletii de performanta, ca fotbalistii si alergatorii de maratoane.

Avem nevoie de a completa hidratarea cu apa si cu acesti electroliti doar cand face excercitii cu intensitate extrem de mare sau anduranta foarte mare ce duc la epuizarea fizica.

Undeva pe parcurs recomandarea adresata exclusiv atletilor s-a transformat in recomandare pentru oricine merge la sala sau face sport; astfel bauturi ca Gatorade au devenit simboluri ale sportului si nu lipseste din geanta de sala a multora.

Problema cu aceste bauturi sportive nu sunt acesti electroliti, ci mai ales zaharul pe care il contin.

Si contin mult zahar!

Ca si in cazul sucurilor de fructe, si bauturile sportive contine zahar in forma lichida, foarte daunator pentru corpul tau.

De retinut: Daca nu esti un atlet de performanta, apa este tot ce ai nevoie!

3. Uleiurile vegetale

uleiuri vegetale de floarea soarelui

Sunt o gramada de grasimi sanatoase in peste, nuc, migdale, fistic dar si carne. Iar cand vine vorba de acizi grasi,  omega 3 sunt cei de care ai cea mai mare nevoie in corp.

Acizi grasi omega 6 nu sunt nicidecum acelasi lucru.

Rata ideala de acizi grasi omega 6 si omega 3 este de 1:1. Rata medie a americanilor si europenilor este undeva de 15:1 pana la 17:1 in favoarea omega 6.

Asta e o mare problema.

De unde luam atatia acizi grasi omega 6? Si de ce sunt ei nesanatosi cand sunt in exces?

Studiile au aratat ca nivelurile ridicate de omega 6 in comparatie cu omega 3, pot aduce o contributie majora la aparitie bolilor de inima, cancer, si atle astfel de afectiuni cronice.

Asta se intampla deoarece anumiti acizi grasi omega 6 provoaca inflamatii ale tesuturilor in organism (ce duc la multe din bolile enumerate mai sus), in timp ce acizii grasi omega 3 nu au astfel de efecte de inflamare indiferent de cantitate.

Omega 3 si omega 6 sunt in competitie intre ei, asa ca o dieta bogata in omega 3 reduce impactul acizilor omega 6, reducand astfel inflamatia la nivelul tesuturilor si riscul de aparitie al bolilor cronice.

De ce discutam atat de mult despre omega 3 si omega 6?

Ei bine pentru ca majoritatea uleiurilor vegetale contin cantitati foarte mari de omega 6 si prea putin omega 3.

Sunt insa, cateva uleiuri vegetale care nu contin asa multi acizi grasi omega 6. Uleiul de masline extravirgin si uleiul de cocos sunt cele care schimba trendul uleiurilor vegetale, oferind o ratie sanatoasa de grasimi, echilibrata in acizi grasi omega 3 si 6 - asa ca ramaneti la aceste doua uleiuri in locul celor de floarea soarelui, porumb, etc.

4. Graul integral

graul integral faina integrala

Mergi la rafturile cu paine de la supermarket. Uita-te la diferite tipuri de paine.

Ce vezi?

"Paine cu grau integral". "Fabricata din grau integral". "Faina intagrala".

Sunt atat de multe feluri. Dar ce inseamna de fapt?

Nu prea mult, sa fim sinceri.

Etichetele pot fi inselatoare. Este un sigur lucru dupa care ar trebui sa te ghidezi cand cumperi paine si in care poti avea incredere ca asa e: " 100% grau integral".

Sunt atatea combinatii care sa te faca sa crezi ca painea pe care o cumperi e cea mai sanatoasa.

Din pacate, "integral" poate fi folosit in scopuri care sa pacaleasca cumparatorii. "Cereale integrale" este in esenta cu nimic mai diferit decat orice altceva facut cu cereale.

"Cereale integrale" contin intreg bobul de grau, in rest alte tipuri de preparate elimina anumite parti esentiale din bobul de grau care contin nutrienti si fibre.

Si atunci de ce 100% cereale integrale? Pentru ca doar acestea iti ofera siguranta ca s-au folosit boabele intregi.

Asa ca fii foarte atent la ce scrie pe eticheta pentru a nu cumpara un produs care de fapt nu contine ceea ce pretinde.

5. Alimente "Low Fat" sau "Fat Free" - sarace sau fara grasimi

eticheta zero grasimi low fat

Un lucru foarte important despre nutritie pe care trebuie sa il stii:

Stiinta este intr-o continua schimbare.

De fapt, schimbare nu este cuvantul potrivit. Stiinta nu se schimba niciodata, noi descoperim lucruri noi. Ceva ce odata era bun acum e rau si invers.

Grasimile erau considerate un lucru foarte rau. Si de ce nu? Grasimea te face gras, nu?

Ei bine, nu chiar. Dealungul timpului si odata cu evolutia cercetarilor, s-a dovedit ca grasimea nu te face mai gras in mod direct.

Cu toate acestea, faptul ca grasimea face rau s-a raspandit rapid, aparand astfel numeroase produse cu zero grasimi sau cu continut foarte mic de grasimi.

Problema e ca , mancarea fara grasimi are un gust destul de rau.

Gasimile si zaharul sunt doua din cele mai proeminente componente din mancare. Scoate toata grasimea dintr-un produs bogat in grasimi si vei ramane cu ceva nu tocmai placut la gust.

Normal ca, pentru a imbunatati gustul, produsele cu zero grasimi sau cu continut scazut de grasimi contin o tona de zahar.

Iar aceste cantitati uriase de zahar din sursele gresite nu sunt deloc sanatoase pentru corp. Cum am mai mentionat excesul de zahar poate creste riscul de obezitate, diabet de tip 2 si multe alte probleme.

Asa ca ai grija ce cumperi; de fapt produsele cu zero grasimi sunt mai nesanatoase decat cele ce contin cantitatile normale de grasimi.

6. Margarina si untul fals.

margarina si unt fals

Un alt rezultat al erei "anti-grasime" a fost cresterea consumului de margarina si alte astfel de alternative la unt.

Chestia e ca, untul, este de fapt foarte bun pentru tine.

Untul natural contine cantitati importante de vitamina K2 care are un rol important in coagularea sangelui, sanatatea tesuturilor si a oaselor. De asemenea contine vitamina D si calciu ceea ce il face o combinatie excelenta pentru incheieturi.

Mai mult de atat, studiile au aratat ca margarina contribuie la cresterea riscului de boli de inima din cauza continutului foarte mare de grasimi trans, iar untul s-a dovedit a nu avea efecte adverse asupra inimii.

Concluzie: Nu exista niciun motiv intemeiat sa consumi margarina in loc de unt. Ramai pe unt si corpul iti va multumi.

7. Mancare proasta (junk food) fara gluten

fara gluten si fara nutrienti

Ca sa fim clari, junk food se refera la cipsuri, prajiturele, sau patiserie.

Alergiile la gluten si intoleranta sunt comune, si este ceva normal sa incerci sa cauti produse fara gluten cand ai alergie la el. Insa nu confunda sanatos cu "fara gluten"

Orice termen introdus de genul "free" pe etichetele produselor enumerate mai sus va conduce la aceeasi probleme: super rafinate, fara nutrienti si pline de zahar.

Pentru cei cu intoleranta la gluten, produsele din categoria junk food fara gluten sunt adesea completate cu amidon, ca amidonul din cartofi, care creste nivelul de zahar din sange.

Mai bine ocoleste produsele de genul cipsuri, produse de patiserie care nu contin gluten si axeaza-te pe produse naturale ca nu au gluten ca fructele, legumele si lactatele.

8. Chipsurile din paine

cipsuri din paine coapta bakerolls

Cipsurile din paine sunt prezentate ca fiind sanatoase pentru ca sunt coapte.

Ok, asta e super, dar de ce conteaza acest fapt?

Cel mai important lucru e ce contine alimentul in sine.

Intotdeauna ignor cum e facut acel ceva, pana nu m-am uitat pe lista de ingrediente si componente nutritionale.

Adesea, o sa gasesti ca cipsurile sunt foarte sarace in fibre, si ca sunt facut din faina da grau ieftina, nicidecum integrala.

Ca si in cazul painii, marea majoritate a cipsurilor din paine prajita nu aduc nici o valoare in plus dietei tale.

De aceea pe cat posibil e bine sa le eviti.

9. Parfait-urile pre-fabricate

parfait din comert

Iaurt, fructe si musli. Combinatia perfect si sanatoasa, nu?

Asa ar trebui sa fie. Insa cele facut spre vanzare in supermarketuri tin sa aiba cantitati uriase de zahar.

Mai bine iti faci propriul parfait acasa. Foloseste iaurt grecesc, fructe de padure, zmeura, capsuni si fulgi de ovaz simpli.

Amesteca tot si ai o gustare delicioasa si sanatoasa, plina de proteine, calciu si o gramada de vitamine, toate acestea fara zahar.

10. Cerealele de la micul dejun

mic dejun cu cereale integrale

Cand te gandesti la cereale nesanatoase, gandeste-te la toate acele pungi colorate care contin tot felul de arome si gusturi.

Astea sunt cu siguranta cele cu care nu trebuie sa incepi ziua. Toate sunt pline de zahar si indulcitori care sa te momesca de dimineata cu un gust placut,

si care pe moment iti creaza o stare bine dar apoi te lasa fara energie.

Solutiile pentru un mic dejun sanatos sunt:

- alege cerealele mai bune. Inca poti gasi cereale de calitate, trebuie doar sa te uiti cu atentie. Uita-te pe ingredientele de pe eticheta. Daca apare zahar treci mai departe. In general uita-te dupa fulgi de ovaz simpli, sau alte tipuri de fulgi fara coloranti.

- 10 grame de zahar sau mai putin ar fi ideal sa consumi la micul dejun.

- eticheta pungilor cu cereale nu trebuie sa contina multe ingrediente pe care sa nu le cunosti dupa nume.

- citeste continutul de fibre. trebuie sa fie cat mai mare. compara mai multe tipuri de cereale.

- foloseste cerealele ca parte intr-o dieta echilibrata. Daca mananci un bol cu cereale langa o omleta, un fruct si un pahar cu apa e ideal.

- combina proteinele cu fibrele dimineata. e cea mai buna combinatie pentru a incepe ziua.


Concluzie: nu e nevoie sa scoti cerealele de la micul dejun. Asigura-te ca alegi cerealele cele mai bune, si combina-le cu alte alimente pentru a avea o dieta diversificata.

11. Mancarea gata preparata si inghetata

mancare congelata gata preparata in magazine

Pentru a fi inghetate si conservate cum trebuie, alimentele congelate gata preparate sunt facute de marile companii in asa fel incat sa reziste cat mai mult.

Ai inteles, se folosesc de o gramada de chimicale pentru asta.

Citeste etichetele si vei vedea un lung sir de nume pe care abia le poti pronunta.

In loc sa treci pe mancare gata gatita si inghetata, mai bine iti cumperi ingredientele separat si iti prepari tu mesele chiar daca dureaza mai mult.

Mai bine iti pregatesti tu cateva caserole cu mancare si le tii la frigider. Sunt mult mai ok.

Partea buna la mancarea facut de tine si bagata la congelator e ca nu trebuie sa pui tot felul de ingrediente ciudate.

In toata aceasta nebunie a aditivilor daunatori mai sunt si cei care sunt buni:

- niacina - cunoscuta si ca vitamina b3, este adaugata in paine pentru a elimina boala nutritionala pelegra.

- acidul ascorbic - numele de scena al vitaminei C

- iodul - adaugat in sare, iodul a jucat un rol foarte important in eliminarea gutei

Nu te bucura ca salvezi timp cumparand mancaruri gata preparate. Fa-ti timp si investeste in tine. Te vei bucura mai tarziu pentru asta.

12. Batoanele proteice/energizante

batoane proteice energizante

Batoanele proteice sunt cam in aceeasi categorie cu bauturile energizante; atletii de performanta s-ar putea sa aiba nevoie de ele, dar indivizii de rand ar trebui sa stea departe de ele.

Aceste batoane proteice pot fi de ajutor sportivilor de performanta care au nevoie de multe calorii si extra proteine pentru a mentine masa musculara.

Cand ai nevoie sa consumi 4000-6000 calorii pe zi doar ca sa poti face fata antrenamentelor, mai mult ca sigur nu le poti obtine doar mancand mancarea de la cele 4,5 mese ale zilei.

Ai nevoie si de gustari. Aici intervin aceste batoane proteice.

Majoritatea batoanelor proteice sunt la fel: contin per langa proteine, si o gramada de carbohidrati, zahar si deci o tona de calorii.

Pentru o persoane normala batoanele sun o alegere proasta; o alegere mai inteleapta ar fi prepararea unui smothie de fructe.

13. Nectarul de agave

nectar de agave indulcitor artificial

Cu toata aceasta discutie despre evitatul zaharului, este tentant sa mergi pe optiuni cu zero zahar pe care le gasesti in supermarket.

Prima problema: alcooli din zahar. Acestia sunt adesea gasiti in indulcitorii artificiali, si au un impact negativ asupra sistemului digestiv.

A doua problema e fructoza. Prea multa fructoza in dieta poate fi nociva, cum efecte ca:

- transformarea in grasime. Fructoza este metabolizata in ficat, iar daca ficatul este plin cu glicogen, fructoza este transformata in grasime.

- rezistenta la insulina. Prea multa fructoza poate cauza boli la ficat si probleme metabolice, ca rezistenta la insulina, care duce la diabet de tip 2.

Nectarul de agave este primul inculpat aici, avand de doua ori mai multa fructoza decat zaharul normal.

De ce discutam despre acest nectar de agave?

Pentru ca pe langa alcooli din zahar, foarte multe produse cu "zero zahar" sunt indulcite cu extract de agave.

Daca tot eviti zaharul, ar trebui sa eviti si nectarul de agave.

Concluzia:

Fii foarte atent la ce produse alegi, fie ele cu zahar sau cu indulcitori. Trebuie consumate in cantitati cat mai mici.

Acum spune-mi parerea ta? Cate din produsele de mai sus sunt acum in dieta ta?

Ai de gand sa le schimbi? Crezi ca poti gasi alternative sanatoase?

Lasa un comentariu: