Categories Menu
Title Background
Background
Border Color
Header
Top Horizontal Menu
Cart Background
Buttons / Icons
Button Background
Button Border
NEW icon Background
SALE icon Background
Others
Headings Color
Price Color

Click on "Apply" to see the changes.

Aspartamul - ingredientul nociv care se ascunde in hrana noastra

Aspartamul - ingredientul nociv care se ascunde in hrana noastra

Se gaseste in peste 6000 de alimente si bauturi si s-ar putea sa-l recunosti dupa numele de Equal, NutraSweet sau Canderel.

Se gaseste in aproape orice, de la sucuri, guma de mestecat, bomboane, deserturi, suplimente vitaminice, cafea instant, iaurt si cereale.

Este una din cele mai controversate substante aprobate de FDA in istorie, fiind peste 10.000 de plangeri trimise catre FDA de cand a fost aprobat sa intre pe piata.

Acest lucru echivaleaza cu 75% din reactiile negative relatate catre agentia FDA referitor la aditivi.

O statistica de speriat!

De speriat este si faptul ca, FDA a admis ca mai putin de 1% dintre cei care au avut reactii adverse din cauza aspartamului au raportat acest lucru.

Asa ca numarul real al celor ce ar fi trebui sa reclame o problema s-ar ridica la un milion de plangeri.

Majoritea simptomelor de care s-au plans oamenii au fost de natura neurologica: dureri de cap, schimbari ale starii de spirit, anxietate, iar restul legate de probleme digestive.

Insa, o multitudine de alte efecte secundare neplacute au fost asociate cu aspartamul. Peste 90, de fapt!

Exact, peste 90 de motive variind de la cancer si convulsii, la eruptii cutanate si greata, acestea fiind motive destule pentru care trebuie sa evitam acest aditiv periculos.


Si asta nu e tot. Conform cercetatorilor, bolile cronice, precum scleroza multipla, epilepsia, boala Parkinson, Alzheimer, fibromialgia, si multe altele, toate pot fi declansate sau agravate de consumul de aspartam.

1. Ce este mai exact Aspartamul?

aspartam si zahar

Descoperit din greseala in 1965 in timpul testelor pentru un medicament anti-cancer, aspartamul este folosit acum ca indulcitor in alimente si sucuri.

Cu doar patru calorii pe gram, si considerat a fi de 200 de ori mai dulce ca zaharul, asta insemnand ca este nevoie de mult mai putin pentru a indulci un produs, pare a fi extraordinar, o alternativa cu aproape zero calorii la zahar.

Pana vezi din ce e facut...

2. Fenilalanina

aspartam pudra

Fenilalanina compune 50% din aspartam, fiind un aminoacid esential, care se gaseste in creier si care este sigur in anumite cantitati.

Insa, prea multa fenilalanina s-a descoperit ca interfereaza cu dezvoltarea normala a creierului la cobai, in urma cercetarilor efectuate.

Din cauza faptului ca aspartamul contine fenilalanina, University of Maryland Medical Center sfatuieste femeile care sunt insarcinate sau alapteaza sa consulte doctorul inainte de a-l utiliza.

De asemenea cei ce sufera de o boala genetica numita PKU si nu pot metaboliza fenilalanina, ceea ce duce la o acumulare periculoasa in sange si creier, trebuie sa evite aspartamul.

3. Acidul Aspartic

femeie foloseste aspartam

Un Doctor neurochirurg si profesor in Mississipi a scris de curand o carte despre cum substante ca acidul aspartic cauzeaza boli neurologice cronice si numeroase alte efecte adverse.

Avand in vedere ca a folosit aproape 500 de referinte stiintifice pentru a aratat cat de nocive sunt aceste substante, este destul de convingator. Daca vrei sa afli mai multe detalii citeste "Excitotoxins: The Taste that kills" de Dr. Russell Blaylock.

4. Metanolul

lichid anti inghet

Metanolul este un tip de alcool foarte toxic, care nu este recomandat pentru consum. Este folosit ca substanta anti-inghet, solvent si carburant.

Ceea ce ma duce la intrebarea: " De ce naiba as manca asa ceva?"

Efectele secundare infricosatoare ale aspartamului


Daca inca nu esti convins sa renunti la sucurile carbogazoase, atunci sai sa vedem cateva efecte adverse ale acestui indulcitor.

1. Dureri de cat si migrene

femeie cu durere de cap si migrene

Simptomele neurologice, inclusiv durerile de cap si migrenele, sunt cele mai comune efecte adverse raportate dupa consumul de aspartam.

Bineinteles, companiile care folosesc acest indulcitor in produsele lor spun ca e inofensiv.

Insa, cateva studii arata cu degetul aspartamul ca fiind un potential declansator al durerilor de cap si migrenelor.

Un studiu pe 32 de subiecti, publicat in Journal of the American Academy of Neurology, a concluzionat ca unii oameni sunt susceptibili de dureri de cap induse de aspartam si ar trebui sa limiteze consumul lui.

Este de asemenea important de mentionat ca 7 subiecti au renuntat la studiu inainte de terminare din cauza efectelor adverse... asta suna destul de rau!

Un al doilea studiu pe un esantion mai mare, de 171 de participanti a raportat concluzii asemanatoare; aspatamul fiind cauza pentru durerile de cap la unele persoane.

In plus, si clinica Mayo listeaza aspatamul ca un potential declansator al migrenelor.

2. Depresia si anxietatea

femeie depresie anxietate

In 2014, cercetatorii de la University of North Dakota au descoperit ca doar jumatate din doza maxima acceptata de FDA, de aspartam a fost suficienta pentru a cauza serioase schimbari in comportamentul neuronal al adultilor sanatosi, ca starea de iritabilitate, depresia si slabe performante cognitive.

Cum au venit insa cei de la FDA cu aceste cantitati limita de fapt?

Studii desfasurate in 2007 si 2013 au descoperit ca prea multa fenilalanina opreste aminoacizi importanti din a fi transportati catre creier, cauzand reducerea nivelurilor de dopamina si serotonina, "hormonii fericirii".

Unul din lucrurile cele mai socante a fost descoperit intr-un studiu din 1992 desfasurat pentru a stabili daca indivizii cu tulburari de dispozitie ar putea fi in mod particular afectati de aspartam.

Programul a fost sista mai devreme de Institutional Review Board din cauza reactiilor tot mai severe la aspartam pe care le avea grupul de pacienti care a suferit de depresie.

3. Cresterea in greutate

metru pentru masurarea taliei


Din moment ce este adaugat in sucurile dietetice si alte produse sarace in calorii, aspartamul are menirea clar de a ajuta la slabire.

Din pacate cercetarile arata exact contrariul!

The American Diabetes Association a prezentat un studiu care arata legatura intre consumatorii de sucuri dietetice si marirea taliei cu pana la 70% in comparatie cu cei care nu consuma astfel de sucuri.

Cei care beau doua sau mai multe sucuri dietetice pe zi aveau o talie cu pana la 500% mai mare decat cei care nu consumar deloc sucuri dietetice.


Potrivit unui alt studiu, indulcitorii artificiali incurajeaza pofta de zahar si dependenta de zahar, prin simplul fapt ca sunt dulci.

Asa ca elimina zaharul si alimentele indulcite de azi, si daca ai nevoie de ajutor, uite aici 10 metode simple de a face asta.

4. Diabetul

pahar cu cola si pai


Cercetatorii din Israel au descoperit ca indulcitorii artificiali pot cauza nivelul ridicate de zahar in sange (un semn timpuriu de diabet) prin perturbarea activitatii bacteriilor sanatoase din intestin.

Intr-un experiment de laborator pe soareci, expunerea la aspartam pe parcursul vietii a facut sa scada sensibilitatea la insulina si a afectat functia creirului acestora.

Alte studii leaga consumul zilnic de sucuri dietetice cu cresterea semnificativa a riscului de diabet de tip 2, chiar daca nu pot spune cu siguranta ca sucurile au cauzat diabetul.

5. Risc de probleme ale inimii si moarte subita

doze de cola dietetica

Potrivit American College of Cardiology, un studiu efectuat in 2014, unul din cele mai mari de acest fel, a descoperit ca band doua sucuri dietetice pe zi cresti dramatic riscul de a muri din cauza unei boli de inima.

Pentru a fi mai precis, consumatorii de sucuri dietetice au fost cu 30% mai predispusi la un infarct sau alte boli cardiovasculare si cu 50% mai predispusi sa moara din astfel de cauze.

Bazat pe un esantion de aproximativ 60.000 de femei, si avand o durata de 10 ani, rezultatele acestui studiu nu trebuie neglijate.

Este dependenta de aspartam o problema reala?

pastile de aspartam


Unii spun ca aspartamul creaza dependenta. Oamenii simt nevoia de dulce si nu se pot controla, in ciuda efectelor negative pe care le are asupra sanatatii.

Dr. Mercola explica: cand mananci ceva cu gust dulce dar care nu are calorii, receptorii placerii din creier sunt activati de indulcitori.

Cand nu exista calorii pentru a-i dezactiva, pofta continua. Iar cand corpul tot nu primeste celoriile de la misteriosul indulcitor fara calorii, continua sa ceara acest produs.

Pentru mine asta e clar o dependenta.

Mai multe dovezi care arata un fel de dependenta vin de la un studiu facut pe animale expuse la aspartam in timpul perioadei prenatale.

Rezultatele au aratat ca acestea au avut un consum mai mare de alimente indulcite cand au crescut. Acestea erau de asemenea inclinate spre un nivel mai ridicat de zahar in sange.

Am citit ca aspartamul este perfect sigur...

lingura cu zahar si aspartam


In cercetarea facuta de mine, am dat peste o gramada de site-uri care sustin ca aspartamul este inofensiv.

Ca este un inlocuitor excelent pentru zahar, in special pentru cei care vor sa scada in greutate. Si aceste spuse pot fi convingatoare la inceput.

Dar eu nu cred deloc asta!

Orice este facut din substante care sunt legate de probleme neurologice (acidul aspartic), interfereaza cu dezvoltarea creierului (fenilalanina) sau sunt listate ca fiind nesanatoase pentru consumul uman (metanol) nu au ce cauta in corpul meu.

In 1996, dr. Ralph Walton a verificat 165 de studii referitoare la aspartam si a descoperit o legatura fascinanta intre rezultate si sursa finantarii studiilor.

Cred ca iti dai seama unde vreau sa ajung:

- din cele 74 de studii finantate de companii ce utilizeaza aspartamul, 100% din rezultate au considerat aspartamul sigur.

- din 91 de studii finantate independent, 92% au descoperit cel putin un potential efect secundar nociv pentru sanatate.

Te las pe tine sa tragi concluziile.

Viitorul indulcitorilor artificiali

sucuri naturale din fructe si apa

In ultimul an, din cauza constientizarii consumatorilor in legatura cu aspartamul, vanzarile de Pesi dietetica au scazut cu 5% iar Cola dietetica au scazut cu 6%.

In timp ce Pepsi insista in continuare ca aspartamul este sigur si ca ei reactioneaza pur si simplu la preferintele consumatorilor, acest aditiv va fi eliminat din toate sucurile dietetice Pepsi vandute in USA.

Bineintele ca aspartamul va fi inlocuit cu un alte indulcitor cu zero calorii, sucraloza.

Aprobat abia in 1998, timpul va spune ce efecte adverse va avea si acesta.

Companiile s-ar putea sa opteze pentru trecerea de la indulcitorii artificiali la amplificatorii de aroma.

In 2014 un aditiv numit Sweetmyx a fost aprobat pentru utilizare, iar Pepsi are drepturi exclusive asupra lui.

Ce e interesant aici, este ca, Sweetmyx nu este un indulcitor in sine.

De fapt functia lui este de a pacali receptorii de gust de pe limba care sa trimita mesaj la creier ca ceea ce gusta e mult mai dulce decat in realitate.

Aceste bauturi vor contine o cantitate de indulcitori, dar in cantitati mai mici, iar Sweetmyx va amplifica gustul dulce.

Cine stie ce efecte vor avea acesti noi aditivi chimici asupra creierului si corpului nostru?!

Cu siguranta insa, eu nu vreau sa fiu un porcusor de guinea in acest experiment.

Cel mai bun sfat este insa, sa renunti pe cat posibil la astfel de bauturi, acum ca ti-ai facut o idee despre cat de nocive sunt ingredientele lor.

Bea apa, sau prepara propriile sucuri dun fructe.

Tu cata cola consumi pe zi? Sau consumi alte sucuri carbogazoase?

Crezi ca ai putea renunta la bauturile carbogazoase? Sau simti ca esti dependenta de ele?

Lasa un comentariu: