Tigaile de fonta versus Tigaile antiaderente din teflon - Care este mai buna pentru sanatatea ta?
Categories Menu
Title Background
Background
Border Color
Header
Top Horizontal Menu
Cart Background
Buttons / Icons
Button Background
Button Border
NEW icon Background
SALE icon Background
Others
Headings Color
Price Color

Click on "Apply" to see the changes.

Tigaile de fonta versus Tigaile antiaderente din teflon - Care este mai buna pentru sanatatea ta?

Tigaile de fonta versus Tigaile antiaderente din teflon - Care este mai buna pentru sanatatea ta?

Daca ai citit articolele despre nutritie pe care le-am scris pana acum probabil ca vei fi suprins sa dai peste acest articol despre tigai pentru gatit.

In timp ce o dieta sanatoasa si echilibrata este foarte importanta, am ajuns sa imi dau seama ca dieta si exercitiile fizice nu sunt suficiente pentru a te mentine sanatos.

Ceea ce folosesti la gatitul mancarii conteaza foarte mult.

In functie de ce ustansile folosesti la gatit, sau din ce sunt facute vasele si tigaile; poti lasa chimicale daunatoare sa se infiltreze in mancare si astfel in organismul tau si al familiei.

Astazi o sa-ti impartasesc cateva informatii pe care le-am descoperit despre vasele de fonta si cele antiaderente, pentru a-ti da seama care din acestea au potential de a-ti dauna asupra sanatatii.

1. Din ce sunt facute vasele antiaderente pentru gatit?

tigai antiaderente

In 1938 cand Roy Plunkett lucra pentru DuPont, a inventat politetrafluoretilena (PTFE), o substanta care rezista la coroziune si ofera o aplicare fina si fara frecare.

DuPont a vazut o valoare foarte mare in aceasta substanta asa ca a inregistrat-o ca marca comerciala sub numele de "Teflon".

In timp ce teflonul a fost folosit in domenul militar, DuPont a ezitat sa foloseacca teflonul pentru vasele de gatit.

DuPont era ingrijorata de potentialele probleme ale teflonului de a elibera gaze toxice la temperaturi inalte.

Gaze toxice la temperaturi inalte?! Ei bine, parca nu imi mai vine sa gatesc bucata aia de peste in seara asta...

2. Sunt vasele si tigaile antiaderente sigure?

tigaie antiaderenta din teflon pe foc

Faptul ca sunt usor de curatat si folosesti mai putine grasimi pentru gatit, au facut ca vasele neaderente sa ia tot mai mare avant.

De fapt tigaile cu strat neaderent au constituit 90% din vasele de aluminiu vandute in 2006.

Cu siguranta numarul este mult mai mare acum.

Robert L. Wolke, profesor emerit in chimie la Universitatea din Pittsburgh, spune ca vasele de gatit antiaderente sunt in general sigure cu exceptia timpului cand saunt incalzite la temperaturi inalte.

Ei bine, cand supraincalzesti suprafetele acestea neaderente, moleculele care compun teflonul incep sa se descompuna si elibereaza acid perfluorooctanoic (PFOA).

In timpul acestor descompuneri, particule si gaze toxice, unele din ele cancerigene, pot fi eliberate. Asta se intampla cand tigaile sunt incalzite la aproximativ 260 grade Celsius.

Environmental Working Group (EWG) a impartasit o diagrama utila care descrie diferitele substante chimice eliberate de teflon la temperaturi diferite de gatire:

diagrama temperaturi periculoase teflon

Doar incalzind o tigaie de teflon la 165 de grade Celsius, care est mult sub zona periculoasa de 260 de grade, se va crea fum care poate omora pasarile de companie in cateva secunde.

Acest fapt se intampla deoarece sistemul respirator al pasarilor nu este atat de puternic ca al nostru si ele nu pot suporta fumul toxic eliberat.

Pe mine chestia asta ma sperie.

Ceea ce e de asemenea alarmant este ca 260 de grade celsius, cea mai inalta temperatura la care poti gati "in siguranta", e este asa greu de atins.

De fapt, incalzitul unei tigai goale, usoara, la temperatura inalta dureaza sub doua minute pentru a ajunge la 260 de grade.

Mai uita-te odata la diagrama de mai sus si observa ce se intampla la 360 de grade Celsius (680 grade Fahrenheit).

EWG spune ca tigaia va elibera cel putin 6 gaze toxice, inclusiv doua cancerigene.

Motivul pentru care tigaile antiaderente functioneaza asa bine este pentru ca ele sunt acoperite cu un strat de compusi numiti fluoropolimeri.

Cand tigaile incep sa se descompuna chimic la temperaturi inalte, ele emit un fum puternic care cauzeaza o stare temporara de rau, duredi de cap si febra asemenea gripei.

Din fericire, Dr Wolke spune ca sansele de a inhala destule gaze pentru a ne face rau sunt destul de mici.

Insa, compania DuPont a acceptat sa plateasca 343 milioane de dolari pentru a inchide un proces in care era acuzata ca PFOA din teflonul produs de ei contamineaza apa potabila din zona.

Si atunci ma intreb, daca vasele de gatit din teflon sunt sigure, de ce se platesc atatia bani pentru a cadea la pace in privinta unor compusi chimici ce se regasesc in teflon?

3. Ce trebuie sa stii despre acidul perfluorooctanoic (PFOA)?

popcorn facut la microunde


PFOA apartine familiei de compusi perfluorati (PFC).

Chiar daca unele vase antiaderente contin PFC, acesta mai este continut si in multe alte produse pentru abilitatea de a tine materialele antiaderente si rezistente.

Alte locuri in care se ascunde PFC sunt cuptorul cu microunde, pachetele de tip fast-food, floricelele de porumb, mocheta, samponul si chiar imbracamintea.

Nu ti-ai fi imaginat ca aceste substante sunt asa de raspandite.

De fapt, intr-un studiu s-a constata ca PFOA se afla in sangele a mai mult de 98% din americanii cu varsta de peste 12 ani.

Problema este ca acteste substante sunt nocive pentru sanatate.

PFOA si PFC au fost asociate cu:

- tumori

- toxicitate hepatica

- probleme de fertilitate

- probleme cu tiroida

- afectiuni ale rinichilor

- cancer de ficat si tiroida

Ce e si mai rau este ca acste substante PFOA, au nevoie de 4 ani pentru a fi eliminate pe jumatate din corp. Deci opt ani pentru a le elimina in totalitate.

Femeile insarcinate ar trebui sa aiba mai mare grija.

4. Ce sunt obezogenii?

femeie supraponderala pe cantar

Obezogenii sunt compusi chimici care distrug dezvoltarea normala si balanta metabolismului lipidelor, care in unele cazuri pot duce la obezitate.

Aceste 20 de chimicale cunoscute altereaza balanta lipidelor si grasimilor stocate si chiar modifica felul in care organismul isi regleaza apetitul si satietatea.

Alta substanta obezogena este si siropul de porumb bogat in fructoza.

Poate ai auzit de uni din acesti obezogeni sau i-ai vazut pe etichetele produselor, ei fiind cunoscuti si ca perturbatori endocrini deoarece aceste chimicale afecteaza in mod negativ felul in care functioneaza hormonii.

Una din problemele principale cu aceste substante obezogene este ca ele produc celule de grasime si chiar conving metabolismul sa stocheze grasime in loc sa o arda.

Asta duce usor usor la obezitate.

Mai mult, cand femeile gravide transfera aceste chimicale bebelusilor cand acestia sunt in placenta, ele pun copii la un risc mai ridicat de obezitate cand o sa creasca.

Ceea ce ma face sa ma intreb daca epidemia de obezitate pe care o vedem la tineri in ziua de azi, nu este doar din cauza lipsei acestora de activitate, ci si din cauza faptului ca ei sunt generatia cea mai expusa la acesti obezogeni.

In afara de obezitate, substantele obezogene au fost asociate cu:

- defecte din nastere

- menstruatie prematura

- efeminare la barbati

- cancer de san

Cu toate aceste informatii negative, e greu sa ma mai uti la vasele de gatit neaderente, la fel.

Dar sa spunem ca nu ai incotro si o sa le folosesti si de acum inainte.

5. Cum folosesti in siguranta vasele de gatit antiaderente?

Atata timp cat urmaresti gidul de folosre oferit de producator pentru vasele antiaderente, nu ar trebui sa ai probleme.

Urmeaza acesti pasi simpli pentru a fi in siguranta:

1. Nu incalzi niciodata o tigaie goala

tigaie din teflon goala pe foc

Intotdeauna incalzeste tigaia cu mancare in ea. Dupa cum am vazut mai sus, preincalzirea tigaii goale, ridica foarte repede temperatura, eliberand acele chimicale toxice.

2. Ai grija la temperatura

ochiuri aprinse la aragaz

Foloseste vasele non-aderente la temperaturii medii si scazute, adica sub 260 de grade Celsius (500 F).

3. Verifica puterea aragazului.

butoane de aragaz inchise

Nu folosi vasele cu teflon pe ochiurile de aragaz care au putere de 1400 wati sau mai mare. Aceasta caldura puternica si rapida este opusul sigurantei.

4. Porneste intotdeauna hota sau ventilatorul pentru aerisire.

hota de bucatarie


Pentru a dispersa fumul ce poate aparea, tine hota sau ventilatorul pronit atunci cand gatesti in tigai de teflon.

5. Nu tine pasarile de companie in bucatarie

papagal pasare de companie


Pasarile de companie nu suporta substantele chimice si fumul ce poate fi eliberat cand gatesti, asa ca tine-le in alta camera decat bucataria.

6. Cheltuie ceva mai mult si fii impacata cu gandul

tigai de teflon grele calitate superioara


Alegand vase de teflon mai grele este o optiune mai buna decat sa le alegi pe cele usoare.

Cu cat sunt mai grele tigaile cu atat dureaza mai mult sa se incalzeasca. Astfel vei gati alimentele fara a fi nevoie sa ajungi la temperaturi foarte inalte.

7. Evita sa zgarii tigaile de teflon

tigaie de teflon deteriorata

Nu folosi nimic abraziv sau care ar putea zgaria suprafata de teflon, ca de exemplu ustensile din metal.

Paul Honigfort, del la Food and Drug Administration, spune ca bucatile de teflon care se desprind daca zgarii tigaia nu se absorb in corp, in cazul in care le ingerezi.

Eu personal insa, daca vad semene pe tigaie, mai bine o schimb.

8. Inlocuieste vasele de teflon o data la cativa ani.

tipuri vase din teflon

Incearca sa rostesti utilizarea vaselor de teflon pentru a le prelungi viata. Si cumpara-ti altele noi pe rand astfel ca sa le poti schimba in totalitate fara a face investitii mare deoadata.

Sau poti cumpara vase de fonta.

9. Beneficiile vaselor din fonta

vase din fonta diverse marimi

Cand vad astfeld e vase, majoritatea oamenilor isi imagineaza ca acestea sunt pionierii vaselor de gatit la foc de tabara, insa ele sunt prin preajma de pe vremea dinastiei Han in China, adica anul 200 i.H.C.

Si sunt niste motive pentru care aceste vase de fonta raman populare printre bucatari dar si in cazul celor care le-au folosit macar o data.

10. Gatit fara chimicale

vase din fonta diverse marimi

Daca ce am vorbit mai sus despre chimicale te sperie, atunci te vei bucura sa afli ca vasele de gatit din fonta nu contin substantele de tip PFC.

Fonta este foarte durabila si poate fi incalzita la temperaturi inalte pentru a gati carnea, temperaturi mult peste ale celor la care vasele de teflon sunt considerate sigure.

11. Fonta este antiaderenta

carne in tigaie de fonta

Cand gatesti cu vase din otel inoxidabil, mancarea se lipeste de tigaie si se arde fara un protector ca uleiul sau untul.

La fel si in cazul tigaii din fonta. Trebuie sa o asezonezi, asta insemnand sa folosesti o pelicula de ulei pe care sa o incalzesti.

Doar asa vei putea gati fara sa se lipeasca mancarea.

12. Fonta iti creste consumul de fier

sos tomat in tigaie de fonta


Din moment ce fonta este facuta, da, ai ghicit, din fier, s-ar putea sa consumi mia mult fier doar gatind in astfel de tigai.

In timp ce pentru mine este o veste buna, avand in vedere ca sunt multi oameni care au deficienta de fier, exista anumite categorii de persoane care trebuie sa evite sa gateasca in vase de fonta.

Ceea ce ma duce la punctul urmator...

13. Nu ar trebui sa folosesti vase de fonta daca...

fier adaugat la tigaie

Trebuie sa eviti vasele de fonta daca iti asiguri destul fier din dieta.

Daca mananci multa carne rosie, si legume cu frunze verzi, mai bine te orientezi catre vasele de ceramica sau otel inoxidabil.

Copii sub varsta de 3 ani sunt de asemenea sensibili la toxicitatea cauzata de fierul in exces, ceea ce le poate crea diaree si stari de voma.

14. Ganduri de final

ou prajit in tigaie de teflon

Sunt multe lucruri la care trebuie sa te gandesti cand folosesti vase neaderente ca cele de teflon.

Dar exista si metode pentru a fi in siguranta.


Daca gatesti o omleta, tigaia de teflon este otpiunea perfecta, fiindca nu e nevoie de temperatura mare, si se face destul de repede.

Daca insa ai de gand sa tii tigaia pe foc mai mult timp pentru a gati carne de exemplu, ar fi bine sa te orientezi catre o tigaie de fonta.

Tigaile de font sunt clar mai sigure decat cele de teflon.


Tu ce vase de gatit folosesti acasa? Stiai despre teflon ca poate deveni toxic?

Lasa un comentariu: