Categories Menu
Title Background
Background
Border Color
Header
Top Horizontal Menu
Cart Background
Buttons / Icons
Button Background
Button Border
NEW icon Background
SALE icon Background
Others
Headings Color
Price Color

Click on "Apply" to see the changes.

Haideţi să cântărim faptele !

Haideţi să cântărim faptele !

Pe masura ce se apropie vara, tot mai multi oameni încearca sa scape de kilogramele si de centimetrii pe care i-au acumulat în timpul iernii.

Unii aleg metode adecvate, însa, din pacate, cei care recurg la metode „miraculoase”, care promit efecte nereale si care parca se multiplica în aceasta perioada sunt foarte multi. Din nefericire, rezultatele sunt previzibile: dupa un succes de scurta durata, ne îngrasam si mai mult, iar metabolismul este si mai solicitat.

De ce trebuie sa slabim?
Primavara, motivele estetice predomina, dar este foarte im portant sa observam ca obezitatea poate implica si probleme de sanatate foarte serioase, direct proportionale cu trecerea timpului si cu numarul de kilograme.
Cele mai frecvente consecinte ale obezitatii sunt un nivel ridicat al colesterolului si lipidelor sanguine, diabet, hipertensiune, probleme de circulatie, digestie deficitara, afectiuni locomotorii, dereglari respiratorii etc., dar, pe lânga simptomele fizice, obezitatea afecteaza negativ si psihicul, facilitând aparitia depresiei si pierderea încrederii în sine. De asemenea, excesul de kilograme poate creste riscurile în cazul anumitor operatii.
Se pare ca oamenii nu au fost niciodata atât de grasi ca astazi. Din 1960 încoace, numarul persoanelor supraponderale din tarile dezvoltate s-a dublat. Dar alarmant este ca nu creste doar numarul supraponderalilor, ci apar obezi la vârste din ce în ce mai fragede (În acelasi timp, astazi pe glob exista mai mult de 920 de milioane de oameni care mor de foame).

Magia numerelor
Când un pacient care se lupta cu kilogramele se adreseaza medicului, primul pas este efec tuarea istoricului cazului (anamneza), precum si determinarea greutatii corporale, a circumferintei abdominale, a indexului de masa corporala (BMI) si a procentului de grasime corporala. Toate aceste date sunt indispensabile pentru
evaluarea simptomelor si a cauzelor îngrasarii, reprezentând baza pentru etapele ulterioare — de exemplu, calculul necesarului zilnic de energie. Se poate întâmpla ca un numar mare sa fie interpretat drept simptom, ca în cazul anumitor boli (hipotiroidism) sau al administrarii de antidepresive si anumite contraceptive orale, care pot cauza cresterea în greutate. Daca slabim cu ajutorul modificarii atente a stilului de viata, vom observa schimbari mult mai importante, pe lânga scaderea numarului pe care-l purtam la haine. Tensiunea ar trebui sa se normalizeze, metabolismul carbohidratilor sa se stabilizeze, iar rezultatele analizelor de laborator sa se apropie de normal, iar calitatea vietii sa se îmbunatateasca substantial.

Baza succesului
Probabil ca cel mai important lucru pe care medicii îl pot face este sa îi ajute pe pacienti sa accepte ca rezultatele dorite pot fi obtinute nu doar cu ajutorul tratamentelor si panaceelor, ci si prin modificarea stilului de viata. Haideti sa ne luam destinul în propriile mâini si — daca nu exista nici o alta solutie — sa cerem ajutor de specialitate, care ne va permite sa obtinem rezultatele dorite mult mai usor, mai eficient si mai ieftin. Însa, spre deosebire de produsele/ tratamentele „miraculoase”, în acest caz este nevoie de un efort mai sustinut, prin urmare trebuie sa fim suficient de hotarâti încât sa ne dam toata
silinta ca sa obtinem aceste rezultate; vom avea nevoie de mai mult autocontrol si sinceritate (Si, astfel, vom aprecia si mai mult rezultatele!).

Programele specializate de slabit încep întotdeauna cu examinarea fizica, inclusiv cântarirea. Stiu din proprie experienta ca pacientii, aproape fara exceptie, au aversiune fata de cântar; în schimb, accepta bucurosi sa li se ia sânge. Un studiu recent* sugereaza ca 76% (!) dintre pacientii de sex feminin fac comentarii negative în timpul cântaririi. Aceasta are o semnificatie speciala, si anume ca, în timpul cântaririi, pacientii sunt fortati sa recunoasca faptul ca si ei însisi sunt responsabili pentru problema pe care o au.
Adesea întâlnim pacienti „apologetici”, care cauta cauza esecului în circumstantele externe („E stricat cântarul”, „Nu e vina mea, asta e mostenirea genetica” etc.). Acestor persoane trebuie sa li se acorde o atentie speciala, deoarece sunt cel mai în pericol sa o ia într-o directie „gresita”, de exemplu sa practice „politica strutului”, sa-si bage „capul în nisip”, adica sa se adreseze pentru sprijin nespecialistilor si, astfel, în cele din urma, sa se expuna unui pericol si mai mare.
Trebuie observat ca motivatia celui care consulta este la fel de importanta ca cea a pacientului. O comunicare deficitara (de exemplu când înregistrarea greutatii pacientului se face pe baza informatiilor furnizate de acesta, fara cântarirea propriu-zisa), neîncrederea, lipsa de timp si empatie — toti acesti factori pot periclita succesul tratamentului. Deci ambele parti trebuie sa „cântareasca” cu tact si discretie.

Pe cine sa credem?
Cu ce ar trebui sa înceapa o persoana supraponderala, care este hotarâta sa slabeasca?
Raspunsul este mult mai complicat decât ne-am astepta.
În tarile dezvoltate, între 1968 si 1972, numarul reclamelor pentru cure de slabire a crescut cu 70% (!).
Puteti sa va imaginati cum stau lucru rile astazi! Cu cât creste numarul obezilor, cu atât mai multe companii spe cializate în cure de slabire vor încerca sa-i deserveasca. Însa, paradoxal, cu cât avem mai multe cure de slabire promitatoare, cu atât numarul persoanelor obeze este în continua crestere. Pâna acum, 41% dintre adolescente au tinut o cura de slabire, iar 28% dintre ele chiar mai multe***. Multe dintre ele încearca nenumarate diete si cure de slabire, îsi distrug pielea, sistemul nervos, ba chiar si metabolismul. Fiind constienti de aceste trenduri, tinerii sunt predispusi la obezitate când ating vârsta adulta. Se pare ca proverbul care odata era doar amuzant devine din ce în ce mai adevarat în zilele noastre: „Drumul catre obezitate este pavat de cure de slabire”. Zi de zi suntem bombardati cu reclame pentru cure de slabire, ba se pare chiar ca adevaratii specialisti sunt tot mai marginalizati si nu mai apar în mass-media, locul lor fiind luat de VIP-urile de moment. De obicei, pacientul ajunge la doctor doar când au aparut deja problemele, de cele mai multe ori dupa esecul unei diete prost concepute, care îl distruge atât fizic, cât si psihic.

Cum sa începem?
Nu este usor sa ne modificam stilul de viata. Pentru aceasta, avem nevoie de o dieta moderata, atent conceputa (în nici un caz nu trebuie sa ne înfometam!), bogata în vitamine si fibre, cu un aport suficient de lichide, de o activitate fizica regulata, si, cel mai important, de multa rabdare si hotarâre. Din fericire, astazi avem la dispozitie o gama foarte variata de suplimente alimentare de calitate. CaliVita va ofera numeroase astfel de produse care, daca sunt utilizate corect, vin în întâmpinarea celor care încearca sa slabeasca (Vezi Ghidul Produselor —produse pentru slabit). Însa o importanta la fel de mare trebuie acordata si activitatii fizice. Exercitiile fizice sistematice ajuta la îmbunatatirea raportului muschi-grasime din organism, ceea ce are un efect benefic nu doar asupra corpului, ci si a echilibrului nostru energetic (celulele musculare necesita mai multa energie decât celulele de grasime, chiar si la repaos!). Activitatea fizica sistematica ne ajuta sa împiedicam încetinirea metabolismului — cauzata de reducerea masei corporale — prin urmare este foarte important sa facem exercitii fizice intense cel putin 30 de minute zilnic. Pentru a rezuma, trebuie sa spunem ca orice cura de slabire necesita sinceritate maxima.

Doar astfel ne putem planifica modificarea stilului de viata. Alegând suplimentele adecvate, putem spori eficienta curei de slabire. Pe tot parcursul curei de slabire, trebuie sa ne mentinem hota rârea si disciplina, iar efectele dorite nu vor întârzia sa apara!

Szabina Pál
Dietetician, marketing manager medical
Departamentul de cercetare si dezvoltare
* Nemesánszky: Mérlegeljünk! LAM 2008;(10): 684-686.
** Wolf N. A szépség kultusza. Debrecen: Csokonai kiadó; 1999.
*** Fülöp N, Szakály Z. Középiskolások táplálkozási szokásai. Élelmiszer,
Táplálkozás és Marketing 2006;3/2:71-6.

Lasa un comentariu: