Categories Menu
Title Background
Background
Border Color
Header
Top Horizontal Menu
Cart Background
Buttons / Icons
Button Background
Button Border
NEW icon Background
SALE icon Background
Others
Headings Color
Price Color

Click on "Apply" to see the changes.

Mineralele

Mineralele

Pentru functionarea norma la a proceselor noastre vitale, prezenta mineralelor este absolut indispensabila.

Mineralele pot fi grupate în functie de mai multe criterii, si anume:
Conform masei, mineralele se grupeaza în macroelemente (Ca, P, K, Na, Cl) si microelemente (Cu, Zn, Mo, Co etc.). Macroelementele minerale se gasesc în organism într-o concentratie de circa 100 mg/kg greutate corporala, pe când microelementele, în comparatie cu acestea, sunt prezente într-o concentratie mai mica.

Conform functiei, mineralele pot fi esentiale, semiesentiale sau toxice. În lipsa mineralelor esentiale, organismele vii nu pot supravietui. În cazul aportului scazut, pe termen lung, de minerale esentiale, pot aparea simptomele caracteristice deficientei de minerale, pe care le putem combate cu ajutorul unei suplimentari adecvate cu oligoelemente. Zincul, cuprul si cromul apartin acestei grupe. Mineralele semiesentiale (de exemplu, bromul) sunt asemanatoare celor precedente, dar nu au toate caracteristicile acestora. Mineralele toxice (cadmiu, mercur etc.) — asa cum le-o arata si numele — într-o anumita concentratie sunt nocive pentru functiile vitale.

Exista multe situatii în viata în care suplimentarea cu minerale se dovedeste a fi necesara. O astfel de situatie sunt curele de slabire foarte stricte sau prelungite ori postul. De asemenea, putem avea nevoie de suplimentare cu minerale pe timp de canicula, de exemplu  vara, sau în cazul folosirii frecvente a saunei. În plus, toate activitatile sportive necesita, pe lânga o hidratare adecvata, si suplimentarea cu electroliti si minerale. Necesarul de minerale poate creste si în caz de stres prelungit, activitati fizice sau pe perioada sarcinii. Modul ideal de suplimentare este o alimentatie echilibrata si variata, însa, în cazul în care acest lucru nu este posibil, produsele complexe cu minerale, cum ar fi, de exemplu, Power Mins de la CaliVita, pot fi de mare ajutor, contribuind la furnizarea unei cantitati adecvate de minerale organismului nostru.
Haideti sa vedem ce functie îndeplinesc mineralele din acest produs.

Calciul este necesar pentru mentinerea structurii normale a dintilor si oaselor. Acest mineral are o importanta deosebita pentru fumatori, iar aportul crescut poate fi benefic si pentru cei care consuma în mod regulat cafea si alcool. Pe lânga aceasta, calciul sprijina si functionarea normala a sistemului nervos si a muschilor, jucând un rol important în mentinerea unei tensiuni arteriale normale si a coagularii sanguine.

Magneziul este necesar, în primul rând, pentru mentinerea structurii normale a dintilor si oaselor, dar este, de asemenea, esential pentru un sistem ner vos sanatos, pentru sinteza proteinelor si diviziunea celulara, precum si pentru functionarea în parametri normali a musculaturii si sistemului cardiac.

Potasiul participa, în principal, la echilibrul acido-bazic, al sarurilor si apei din organism, precum si la mentinerea unei tensiuni arteriale normale.

Zincul contribuie la functionarea sanatoasa a sistemului imunitar, blocând, datorita efectului sau antioxidativ, procesele oxidative nocive. În plus, mentine structura sanatoasa a pielii, unghiilor si parului. Pe lânga aceasta, participa la diviziunea celulara normala si la mentinerea sanatatii oaselor si sistemului nervos.

Manganul este un puternic antioxidant; în plus, participa la metabolismul proteinelor, carbohidratilor si grasimilor din organism.
Este un lucru bine stiut ca fierul este indispensabil pentru formarea sângelui si transportul oxigenului în organism.

Iodul este vital pentru producerea de hormoni tiroidieni.

Cuprul ajuta la formarea structurii glo bulelor albe si rosii si sprijina procesele normale de pigmentare a pilelii si parului.

Seleniul este un puternic antioxidant si un adjuvant excelent al sistemului imunitar.

Cromul, datorita faptului ca sprijina efectele insulinei, influenteaza metabolismul carbohidratilor, proteinelor si grasimilor.

Bibliografie:
Takács Sándor: A nyomelemek nyomában [„Pe urma oligoelementelor”], Medicina Publishing House 2001
Tápanyag beviteli referencia-értékek [„Valori referente pentru aportul de nutrienti”], Medicina Publishing House 2004

Lasa un comentariu: